Άσχημα νέα φέρνει η αντικατάσταση του net metering με το net billing τόσο για όσους θελήσουν από εδώ και πέρα να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη τους όσο και στους κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει το ίδιο οικονομικό όφελος για τους χρήστες όσο το προηγούμενο με αποτέλεσμα η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτι που αναμένεται να «φρενάρει» απότομα τη συγκεκριμένη αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή του προγράμματος net metering για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και μάλιστα το έπραξε περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα από την επίσημη διορία που αρχικά είχε τεθεί.
Έτσι λοιπόν ενώ με το net metering ο χρήστης είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ο ίδιος την ενέργεια από τα φωτοβολταΪκά του την ώρα που αυτή παραγόταν, να κάνει δηλαδή «ταυτοχρονισμό», είχε και την πρόσθετη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάποια άλλη στιγμή την ενέργεια που «περίσσευε», αυτή δηλαδή που δεν χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της ημέρα και η οποία «έπεφτε» στο δίκτυο. Μπορούσε δηλαδή την περίσσια αυτή ενέργεια να τη χρησιμοποιεί τον χειμώνα ή τη νύχτα, όταν δηλαδή το σύστημα του πλέον δεν παρήγαγε ενέργεια. Κι αυτό μπορούσε να το κάνει χωρίς επιπλέον κόστος πληρώνοντας μόνο τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού δεν επηρεαζόταν από την αλλαγή στις χρεώσεις, από το χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς κατανάλωνε τη «δική» του ενέργεια (η οποία αποθηκευόταν στο δίκτυο) μία άλλη στιγμή της ημέρας.
Έτσι τον ιδιοκτήτη δεν τον ένοιαζαν οι αυξομειώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, εκτός από την περίπτωση που η κατανάλωση του ξεπερνούσε την παραγωγή που έκανε το φωτοβολταϊκό του. Σε αυτήν μόνο την περίπτωση θα πλήρωνε την έξτρα ενέργεια στην καθορισμένη από τον πάροχο τιμή.
Στο net billing όμως παρά το γεγονός ότι ο χρήστης έχει και εκεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την ενέργεια την ώρα που παράγεται (η οποία θα του έρχεται δωρεάν), όταν όμως δεν θα τη χρησιμοποιεί και θα την μεταφέρει στο δίκτυο, ο πάροχος θα αποζημιώνει αυτή την ενέργεια σε μία συγκεκριμένη τιμή, για παράδειγμα, 6,5 ευρώ την κιλοβατώρα. Όταν όμως ο χρήστης θα χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια κάποια άλλη στιγμή, για παράδειγμα το βράδυ, τότε θα χρεώνεται με την τιμή που θα ισχύει εκείνη τη στιγμή στο δίκτυο, η οποία μπορεί να είναι 10 ή και 14 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αυτή η αλλαγή είναι, σύμφωνα πάντα με ειδικούς της αγοράς πολύ κρίσιμη για όσους πάρουν την απόφαση να επενδύσουν σε ένα φωτοβολταϊκό καθώς ενώ με το net metering όπως αυτό λειτουργούσε η εξοικονόμηση που μπορούσε να επιτευχθεί έφτανε στο 75% του συνολικού λογαριασμού για ρεύμα (δηλαδή ο χρήστης πλήρωνε περίπου 25% του ετήσιου λογαριασμού), τώρα με το net billing η αναλογία αυτή υπολογίζεται στο 50/50.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης από την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί κάνοντας την λιγότερο ελκυστική και πιο δύσκολη για του μικρομεσαίους τουλάχιστον χρήστες.
«Η απόσβεση της επένδυσης για την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού σε ένα μέσο σπίτι αυξάνεται από τα 5-7 χρόνια που ήταν με το net metering σε 10-12 χρόνια με το net-billing», όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ξύδης ιδιοκτήτης της JC Energy. «Έτσι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών θα τη θεωρούν πλέον ασύμφορη και θα είναι πολύ δύσκολο να πάρουν την απόφαση να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα στο μέλλον», πρόσθέτει ο ίδιος.
(Το Ποντίκι)