Αντικειμενικά προβλήματα λόγω της πανδημίας διαβλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ που βρίσκονται υπό ανάπτυξη αυτή την περίοδο.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να δώσει παράταση στις προθεσμίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε να μην ανατραπούν άρδην (ή ακόμη και να ματαιωθούν) τα δεδομένα αυτών των επενδύσεων.
Μία κατηγορία τέτοιων έργων αφορά φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και «κλείδωσαν» σε αυτούς τιμή αναφοράς, στη βάση της οποίας θα αποζημιώνονται για την ηλεκτροπαραγωγή τους. Για αυτές τις μονάδες, αν δεν τεθούν σε λειτουργία εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (η οποία είναι π.χ. 12 μήνες για τα φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης από 1 MW), τότε μεταξύ άλλων χάνουν την τιμή αναφοράς τους. Κάτι που σημαίνει μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να συμμετάσχουν στον επόμενο διαγωνισμό, για να διεκδικήσουν ξανά «ταρίφα».
Για τους σταθμούς επομένως που έχουν κατακυρώσει ταρίφα μέσω διαγωνισμών, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να δώσει 10 μήνες παράταση στον απαιτούμενο χρόνο για την έναρξη λειτουργίας τους. Κι αυτό γιατί αναγνωρίζει ότι στην πορεία υλοποίησής τους έχουν προστεθεί πολλά εμπόδια από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή περίπου από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, με συνέπεια να έχουν προκληθεί σημαντικές καθυστερήσεις, χωρίς την υπαιτιότητα των επενδυτών.
Παράταση και για έργα εκτός διαγωνισμών
Σημαντικές αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων οφείλονται στις καθυστερήσεις στην παραλαβή του εξοπλισμού. Επίσης, βασικός παράγοντας είναι και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία παραμένουν εν πολλοίς σε ισχύ για μήνες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως οι περιορισμοί μετακίνησης από νομό σε νομό, που δυσχεραίνουν την εκτέλεση των εργασιών.
Υπό το ίδιο πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να δώσει επίσης 6μηνη παράταση στην προθεσμία ισχύος της τρέχουσας τιμής αναφοράς, για τα φωτοβολταϊκά έργα μικρής ισχύος, τα οποία κατακυρώνουν τιμή αναφοράς χωρίς τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Η τρέχουσα τιμή για τα έργα ιδιωτών είναι 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, θα ισχύσει έως τις 30 Απριλίου. Έπειτα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, και έως τις 31 Δεκεμβρίου, η τιμή μειώνεται σε 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το σχέδιο του υπουργείου είναι η διορία αυτά να επεκταθεί κατά 6 μήνες, επομένως να «κλειδώνουν» τιμή 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όλα τα έργα με ηλέκτριση ή δήλωση ετοιμότητας έως τις 30 Οκτωβρίου πλέον. Σχέδιο το οποίο θα επηρεάσει και τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών που υλοποιούν ενεργειακές κοινότητες, καθώς θα μπορούν κι εκείνες έως τις 30 Οκτωβρίου να κατακυρώνουν την τρέχουσα τιμή, η οποία είναι 68,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.