Αβεβαιότητα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καταναλωτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά με net metering, έως και 10,8 kW, μέσω του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες».
Αυτό γιατί ακόμα και μικρές αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης είναι ικανές να καταστήσουν αδύνατη την ένταξη στο πρόγραμμα.
Όπως είχε γράψει πρόσφατα το Energypress, η πλειοψηφία των επενδυτών επιλέγει να βάλει και μπαταρία, προκειμένου να επωφεληθεί από την επιδότηση του προγράμματος. Κάτι που αφορά τόσο τις νέες αιτήσεις, όσο και υφιστάμενες που προχωρούν σε τροποποίηση, προκειμένου να συμπεριλάβουν και μπαταρία. Ωστόσο, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο εκάστοτε επενδυτής καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης που θέλει κάνει, σε ότι αφορά για παράδειγμα τον εξοπλισμό, τον τύπο και την ισχύ των πάνελ, αντίστοιχα της μπαταρίας και ούτω καθεξής.
Ο ΔΕΔΔΗΕ με τη σειρά του, προβλέπει και δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει απόκλιση +- 3% στα χαρακτηριστικά ισχύος που αναγράφει η αρχική αίτηση του επενδυτή σε σχέση με την τελική εγκατάσταση.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Energypress, παράγοντες της αγοράς θεωρούν λογική αυτή την πρακτική, κατά την κατάθεση του φακέλου προς τον Διαχειριστή, ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί είτε να επιλέξει διαφορετικό εξοπλισμό, είτε ακόμα κάποια συγκεκριμένα υλικά την περίοδο της κατασκευής να μην υπάρχουν στην αγορά.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η πλατφόρμα του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δεν δέχεται την απόκλιση, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η όλη διαδικασία. Κάτι τέτοιο θα είχε ενδεχομένως ως συνέπεια χιλιάδες υποψήφιοι να πληρώσουν για την κατασκευή του συστήματος, να συνδεθούν με το δίκτυο και να αποκλειστούν κατά τη διάρκεια ελέγχου, μη λαμβάνοντας επιδότηση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επίδοξοι επενδυτές, παρά τα επανειλημμένα ηλεκτρονικά ερωτήματα προς την εφαρμογή pvstegi.gov.gr, η απάντηση που λαμβάνουν είναι η παρακάτω: «η αρχική αίτηση των επενδυτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να είναι ίδιας κατασκευής και ισχύος με την αίτηση και τα παραστατικά της επιδότησης, χωρίς να αποδέχεται την απόκλιση του ΔΕΔΔΗΕ».
Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα δεν αποδέχεται την τροποποίηση της αίτησης επιδότησης αλλά μόνο την ακύρωση και την επανυποβολή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει ήδη κατασκευάσει το έργο κινδυνεύει να κάνει ακύρωση και να μην εγκριθεί η εκ νέου υποβολή της αίτησης για επιδότηση.
Συνεπώς, αυτό που τίθεται ως αίτημα των υποψηφίων είναι η επιδιόρθωση του κωλύματος, ώστε να γίνεται δεκτή η απόκλιση του 3% από το πρόγραμμα επιδότησης. Παράλληλα, να δίνεται δυνατότητα τροποποίησης των αιτήσεων για επιδότηση, αντί για ακύρωση και επανυποβολή.
energypress.gr