Ακόμη περισσότερος ηλεκτρικός «χώρος» για συστήματα αυτοκατανάλωσης ιδιωτών, επιχειρήσεων και αγροτών πρόκειται να διατεθεί στο δίκτυο διανομής, με σχετική ρύθμιση που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα διευρύνει την παρέμβαση στην οποία έχει ήδη προχωρήσει το υπουργείο, με τη δέσμευση 10 Μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό στο δίκτυο διανομής για ανάλογες εφαρμογές.
Με την υφιστάμενη παρέμβαση, έχει «διακρατηθεί» περίπου 2,5 Γιγαβάτ σε όλο το ΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, το υπουργείο σχεδιάζει να επεκτείνει τη δέσμευση των 10 Μεγαβάτ σε κάθε μετασχηματιστή ενός υποσταθμού. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πάνω από τα 3 Γιγαβάτ ο ηλεκτρικός «χώρος» που θα μπορεί να διατεθεί αποκλειστικά για συστήματα prosumer.
Υπενθυμίζεται ότι με τη ρύθμιση, το καλοκαίρι του 2022, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), ώστε να αυξήσει τα περιθώρια ισχύος των υφιστάμενων υποσταθμών. Στόχος ήταν να απελευθερωθεί «χώρος» 10 Μεγαβάτ σε κάθε έναν από τους υποσταθμούς (ή να δεσμευθούν 10 Μεγαβάτ από τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος), ώστε να διατεθούν για να εγκατασταθούν καινούρια συστήματα net-metering και virtual net-metering, καθώς και φωτοβολταϊκά στη στέγη.
Έως τον Μάρτιο η Υπουργική για την αυτοκατανάλωση
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ πρόκειται έως τον Μάρτιο να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση που θα επιτρέψει την εφαρμογή του νέου καθεστώτος για την αυτοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, το οποίο θεσπίστηκε με τον νόμο 5037/2023. Έτσι, μέσα στο επόμενο δίμηνο περίπου, θα «ενεργοποιηθούν» τα νέα σχήματα που εισήγαγε το νομοσχέδιο, όπως το net-billing, το virtual net-billing και η αυτοκατανάλωση από κοινού.
Όπως έχει γράψει το energypress, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει ενταχθεί ως μεταρρύθμιση στο REPowerEU. Με την Υπουργική, μία από τις βασικές εφαρμογές που θα ξεμπλοκάρει είναι οι εφαρμογές σε επιχειρήσεις που χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο σύστημα μεγαλύτερης ισχύος από 100 κιλοβάτ, και οι οποίες μετά τον νόμο 5037/2023 δεν μπορούν να καταφύγουν στον ενεργειακό συμψηφισμό.
Η εναλλακτική που θα δοθεί θα είναι το net-billing, δηλαδή η αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας. Επίσης, όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους, θα μπορούν να καταφύγουν στο virtual net-billing.
Νέα κατανομή των 3 Γιγαβάτ
Παράλληλα, το υπουργείο δρομολογεί αλλαγή στην κατανομή των 3 Γιγαβάτ και πλέον, που θα δεσμευθούν στο ΕΔΔΗΕ. Όπως έχει γράψει το energypress, κέρδος θα έχουν οι επιχειρήσεις (στις οποίες θα διατεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλεκτρικού «χώρου») και οι Ενεργειακές Κοινότητες (καθώς θα ενταχθούν στους δικαιούχους δυναμικότητας στο δίκτυο για αυτοκατανάλωση).
Πιο συγκεκριμένα, το 50% της διαθεσιμότητας θα προορίζεται πλέον για εμπορικούς καταναλωτές. Κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 Γιγαβάτ ο χώρος για φωτοβολταϊκά εταιρειών σε καθεστώς net-metering.
Ο υπόλοιπος «χώρος», δηλαδή πάνω από 1,5 Γιγαβάτ, θα διατεθεί κατά 40% για οικιακά συστήματα και κατά 30% σε αυτοπαραγωγούς αγρότες. Το υπόλοιπο 30% προορίζεται πλέον όχι μόνο για αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, αλλά και Ενεργειακές Κοινότητες.
Αυξημένα όρια ισχύος
Παράλληλα, το πλαφόν ισχύος παραγωγής θα αλλάξει για όλες τις εφαρμογές αυτοκατανάλωσης, πλην των οικιακών συστημάτων. Έτσι, στα 10 κιλοβάτ θα παραμείνει μόνο το όριο ισχύος παραγωγής για τα φωτοβολταϊκά net-metering που εγκαθιστούν τα νοικοκυριά.
Αντίθετα, θα αυξηθεί στα 100 κιλοβάτ το όριο για τα συστήματα αγροτών και επιχειρήσεων στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Το ίδιο όριο θα ισχύσει και για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Η αλλαγή προωθείται από το ΥΠΕΝ ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους ενδιαφερόμενους – πλην των ιδιωτών, καθώς ένα σύστημα 10 κιλοβάτ είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ακόμη κι ενός ενεργοβόρου νοικοκυριού.
Αίρεται η 100% συναίνεση για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες
Επίσης, άλλη μεταρρύθμιση που έχει ενταχθεί στο REPowerEU προβλέπει πως μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2024 το ΥΠΕΝ θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση της αυτοκατανάλωσης από κοινού για νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα επιτρέπει σε ομάδες νοικοκυριών (μέχρι 4 με 5) να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό, με την παραγωγή του οποίου θα συμψηφίζουν την κατανάλωσή τους.
Τα νοικοκυριά θα μπορούν να μην κατοικούν στο ίδιο κτίριο, αλλά να βρίσκονται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. Έτσι, πρόκειται να διευρυνθεί το σχήμα της αυτοκατανάλωσης από κοινού -σε σχέση με όσα προβλέπονται στον 5037/2023 με το οποίο αυτό εισήχθη- στην περίπτωση των ιδιωτών. Υπενθυμίζεται ότι νόμος προβλέπει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις.
Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να διευκολυνθεί η αξιοποίηση του net-metering σε πολυκατοικίες, στα αστικά κέντρα. Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο έχει στα σκαριά -και πάλι μέσα στο 1ο τρίμηνο του έτους- την απόσυρση της 100% συναίνεσης των ιδιοκτητών μίας πολυκατοικίας, για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στην ταράτσα. Προϋπόθεση θα είναι πλέον η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε ποιο ποσοστό θα καθοριστεί αυτή.
Σε επόμενη φάση, και μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2025, το υπουργείο πρόκειται να συστήσει ένα Μητρώο Αυτοκαταναλωτών, με σκοπό να γίνει πιο εύκολη για τους prosumer η αλλαγή προμηθευτή. Και πάλι μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2025, θα δημιουργηθεί Help Desk για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων - Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών.
Μέσω του Help Desk, θα παρέχεται τεχνική και συμβουλευτική αρωγή σε ανάλογα εγχειρήματα, θα δίνεται νομική βοήθεια, ενώ θα παρέχονται πληροφορίες για τον τρόπο σύστασης μίας Κοινότητας καθώς και για τις εναλλακτικές χρηματοδότησής της.
Αναδημοσίευση energypress.gr