Πιο ευνοϊκούς όρους λειτουργίας σχεδιάζει να παράσχει το ΥΠΕΝ στα ηλιακά συστήματα των μικρότερων αγροτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» - και οι οποίοι επομένως θα θελήσουν να εντάξουν ένα μικρότερο ηλιακό σύστημα για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους.
Για αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο έχει καταλήξει σε διπλό μοντέλο αυτοπαραγωγής για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα ισχύος έως 30 Κιλοβάτ θα διέπονται από το καθεστώς net-metering, ενώ τα φωτοβολταϊκά από 31 έως 50 Κιλοβάτ από το καθεστώς net-billing. Υπενθυμίζεται τα 50 Κιλοβάτ αποτελούν το πλαφόν ισχύος, ώστε να ενταχθεί ένα ηλιακό σύστημα στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οδηγός του «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» είναι ήδη έτοιμος, με συνέπεια η δημοσίευσή του να προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Απριλίου. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα προηγηθεί προδημοσίευση του Οδηγού.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ, για την υποβολή αιτήσεων ένταξης. Μάλιστα, για την κατάθεση αίτησης δεν θα αποτελεί προϋπόθεση η προηγούμενη υπογραφή με τον ΔΕΔΔΗΕ σύμβασης σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο διανομής.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια που θα διατεθούν ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ, τα οποία αρχικά προβλεπόταν να διατεθούν για αγροτικά συστήματα αυτοπαραγωγής, μέσω του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Το ποσοστό επιδότησης έχει «κλειδώσει» στο 40% της σχετικής δαπάνης, ανεξάρτητα της ισχύος του συστήματος.
Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ θα μείνει ανοικτή για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, περί τον 1 με 1,5 μήνα. Η επιλογή των συστημάτων που θα επιδοτηθούν θα γίνει από τη σειρά κατάταξης που θα δημιουργηθεί στη συνέχεια, από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν. Οι εντάξεις θα γίνουν με βάση τη σειρά κατάταξης, μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου κονδυλίου (30 εκατ. ευρώ).
Βασικό κριτήριο για τη σειρά κατάταξης θα είναι να προτεραιοποιηθούν τα μικρότερα συστήματα, κάτι που σημαίνει πως στη σχετική λίστα οι πρώτες θέσεις θα καταληφθούν από τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ. Εκτιμάται ότι με τον προϋπολογισμό του προγράμματος, θα μπορέσουν να καλυφθούν 2.000 – 3.000 αιτήσεις για αγροτικά συστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, για την πρόσβαση στο δίκτυο διανομής των επιδοτούμενων συστημάτων, θα αυξηθεί άμεσα (από 3 σε 6 Μεγαβάτ) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός «χώρος» ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, που θα διατεθεί κατά προτεραιότητα σε αγροτικά φωτοβολταϊκά. Με δεδομένο ότι οι υποσταθμοί ανέρχονται σε 225 σε όλη τη χώρα, ο ηλεκτρικός «χώρος» που θα δεσμευθεί διαμορφώνεται στα 1.350 Μεγαβάτ.
energypress.gr