Να περάσει καθολικά και οριστικά η αυτοκατανάλωση στο καθεστώς του net-billing στην Ελλάδα σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, το επικείμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρύθμιση που θα καταργεί το net-metering και θα παύει πρόωρα το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης «pv-stegi».
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα όσα προβλέπονται θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γεγονός που αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Απριλίου και επομένως από αρχές Μαΐου θα έχουμε «τέλος» στο net-metering και το εν εξελίξει πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», πρόγραμμα για το οποίο η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.
Ως γνωστόν, ήδη από χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της αγοράς το τελευταίο διάστημα, έχουν τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ξαφνικό θάνατο» της αγοράς.
Η προσέγγιση του Υπουργείου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εδράζεται αφενός στις ενστάσεις που έχει εκφράσει παλιότερα η Κομισιόν περί net metering και net-billing καθώς και στο αυξημένο πλέον κόστος που προκύπτει για τους προμηθευτές ενέργειας λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης τέτοιων συστημάτων στα ελληνικά νοικοκυριά.
Σημειώνεται, όπως είχε γράψει το energypress, ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (net-billing) αποτελεί την πλέον δόκιμη φόρμουλα αυτοκατανάλωσης. Μάλιστα, ενστάσεις έχουν εκφράσει και για το πρόγραμμα «pv-stegi» καθώς εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος επιδοτείται η περαιτέρω διείσδυση των συστημάτων net-metering στον οικιακό τομέα.
Η εξαίρεση στο κανόνα
Μόνη εξαίρεση των παραπάνω προβλέψεων θα είναι οι αγρότες καθώς το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενσωματώνει τόσο το ένα καθεστώς όσο και το άλλο κατά την λειτουργία του.
Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το energypress, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» θα στηρίζεται σε ένα διπλό μοντέλο αυτοπαραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα ισχύος έως 30 Κιλοβάτ θα διέπονται από το καθεστώς net-metering, ενώ τα φωτοβολταϊκά από 31 έως 50 Κιλοβάτ από το καθεστώς net-billing. Υπενθυμίζεται τα 50 Κιλοβάτ αποτελούν το πλαφόν ισχύος, ώστε να ενταχθεί ένα ηλιακό σύστημα στο πρόγραμμα.
energypress.gr