Ανανεώσιμες

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σχεδιασμός, ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε ενεργειακά έργα Α.Π.Ε με το κλειδί στο χέρι. Διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη αποδόση των χρημάτων σας με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Ξεκάθαρες λύσεις, υψηλή απόδοση, αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής.

Περισσότερα...
 Βιομηχ. Έργα

Αυτοματισμοί- Βιομηχ. Έργα

Ολοκληρωμένες λύσεις αυτοματισμού μονάδων και εκσυγχρονισμού. Πίνακες διανομής, PLC, Inverters, Ιδιοσυσκευές, CNC, Ρομποτικά συστήματα,Υδραυλικά, Πνευματικά, Αισθητήρες. CAD-CAM, 3D. ISO, CE. Αυτοματοποίηση λειτουργίας, καταγραφή/επεξεργασία δεδομένων. Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου. SCADA. Τεχνικός Ασφαλείας.

Περισσότερα...
Ηλεκτρομηχανολογικά

Ηλεκτρομηχανολογικά-Μελέτες

Το Τεχνικό μας Γραφείο με πολύχρονη εμπειρία ειδικεύεται σε σύνθετες ηλεκτρομηχανολογικές κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών, εμπορικών, τουριστικών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Αδειοδότηση, μελέτη, εμπορία, εγκατ., επίβλεψη, τεχνική υποστήριξη και παράδοση με το κλειδί στο χέρι. Θέρμανση, Κλιματισμός, Ψύξη, Φωτισμός, Ανακαίνιση.

Περισσότερα...
Εξοικονόμηση

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Ενεργειακές παρεμβάσεις με εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως Αντλίες Θερμότητος, Λέβητες συμπύκνωσης, Πέλλετ, Led με κύριο μέλημα τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια του πελάτη. Ενεργειακή μελέτη, Πιστοποίηση, Διερεύνηση πιθανής χρηματοδότησης. Προτάσεις και λύσεις ενεργειακής βελτίωσης. Ανάλυση κόστους και αποσβέσεων.

Περισσότερα...

Ενημέρωση

Νέα
rss
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία:

Υπογράφεται τον Σεπτέμβριο η Υπουργική για το νέο καθεστώς αυτοκατανάλωσης
Posted by admin - 18/08/23 09:05AM - 0 Comments - - 1/52/53/54/55/5

Ποιες δυνατότητες «ενεργοποιούνται» για τα φωτοβολταϊκά ιδιωτών, επιχειρήσεων και αγροτών

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει η «ενεργοποίηση» του νέου καθεστώτος για την αυτοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, το οποίο θεσπίστηκε με τον νόμο 5037/2023, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση που είναι απαραίτητη ώστε αυτό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται. 

Με την Υπουργική, μεταξύ άλλων, θα αναπροσαρμοστούν όρια ισχύος που ίσχυαν στο προγενέστερο καθεστώς και τα οποία πλέον αλλάζουν. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα συστήματα net-metering επιχειρήσεων, στα οποία το πλαφόν αναπροσαρμόζεται στα 100 κιλοβάτ, από τα 3 Μεγαβάτ. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη «φόρμουλα» εφαρμογής από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τους προμηθευτές, των νέων σχημάτων αυτοκατανάλωσης τα οποία εισήγαγε ο νόμος, όπως το virtual net-billing και την από κοινού αυτοκατανάλωση. 

 

Υπενθυμίζεται ότι στον «πυρήνα» των αλλαγών βρίσκεται η προώθηση του net-billing για τα μεγαλύτερα εμπορικά συστήματα. Στην πράξη, με την αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας (όπως ονομάζεται το net-billing), η χρήση του δικτύου ως «μπαταρία» γίνεται πλέον με τον συμψηφισμό της αξίας της εγχεόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αντίθετα, στο πλαίσιο του net-metering, γίνεται συμψηφισμό των ποσοτήτων έγχυσης και κατανάλωσης. 

Επίσης, το νέο καθεστώς εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της αυτοκατανάλωσης από κοινού, τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές. Παράλληλα, «ανοίγει» τη δυνατότητα το φωτοβολταϊκό να ανήκει ή να διαχειρίζεται από τρίτο πρόσωπο (και όχι αποκλειστικά από τον αυτοκαταναλωτή). Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν πλέον οι προμηθευτές να χρηματοδοτούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους πελάτες τους, για τη λειτουργία των οποίων θα αμείβονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού. 

Οικιακά φωτοβολταϊκά  

Στην περίπτωση της αυτοκατανάλωσης ιδιωτών, όπως και στο προηγούμενο καθεστώς το μέγιστο όριο ισχύος για net-metering παραμένει στα 10 κιλοβάτ. Επίσης, και πάλι η δυνατότητα για virtual net-metering παρέχεται μέσω συλλογικών σχημάτων (Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών). 

Σε αυτή την περίπτωση, νέα δυνατότητα αποτελεί η από κοινού αυτοκατανάλωση, η οποία πρακτικά επιτρέπει για πρώτη φορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες, τα οποία θα αξιοποιούν δύο ή περισσότεροι κάτοικοι του κτιρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της από κοινού αυτοκατανάλωσης, στον ενεργειακό συμψηφισμό μπορούν να υπαχθούν και οι καταναλώσεις των κοινοχρήστων χώρων. 

Συστήματα επιχειρήσεων 

 

Στην περίπτωση των εμπορικών καταναλωτών, όπως προαναφέρθηκε μία βασική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς είναι η μείωση του πλαφόν για net-metering. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να μην επιτρέπεται το virtual net-metering, όπως ίσχυε και με το προηγούμενο πλαίσιο. 

Για τις επιχειρήσεις που το πλαφόν των 100 κιλοβάτ του net-metering δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους, δίνεται η δυνατότητα του net-billing (συμψηφισμού παραγόμενης με καταναλισκόμενη ενέργεια σε πραγματικό χρόνο και πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας). Μάλιστα, για τα συστήματα net-billing δεν υπάρχει ανώτατο όριο ισχύος, ενώ πλέον δεν ισχύει και το πλαφόν του 20%, για την παραγόμενη ενέργεια που πωλείται σε ετήσια βάση. 

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους για την εγκατάσταση του συστήματος αυτοπαραγωγής, δημιουργείται για πρώτη φορά η επιλογή του virtual net-billing (εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού). Μάλιστα, το virtual net-billing μπορεί να αξιοποιήσει η ίδια επιχείρηση (ώστε τα συστήματα παραγωγής να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης). Η ίδια δυνατότητα δίνεται και σε επιχειρήσεις που θα γίνουν μέλη Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών. 

Από την άλλη πλευρά, δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο, με βάση το νέο καθεστώς, έχουν τη δυνατότητα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης. Μάλιστα, στην από κοινού αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος, μπορούν και πάλι να υπαχθούν και οι καταναλώσεις των κοινοχρήστων χώρων. 

Αγροτικοί αυτοκαταναλωτές 

Όπως στην περίπτωση των επιχειρήσεων, έτσι και στους αγρότες τίθεται στα 100 κιλοβάτ το όριο των συστημάτων net-metering. Από την άλλη πλευρά, για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα virtual net-metering, με πλαφόν ισχύος στα 100 κιλοβάτ. 

energypress.gr


print

Ειδικές Προσφορές

Συντήρηση Φ/Β
Δείτε την Προσφορά.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Αναλαμβάνουμε την πλήρη συντήρηση του Φωτοβολταικού σας πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας για μέγιστες αποδόσεις. Τεχνογνωσία, Εμπειρία, Οργάνωση, Ποιότητα, Ταχύτητα, Οικονομία, Εγγύηση, Αξιοπιστία για 100% αποφυγή απώλειας κερδών. Έχουμε επενδύσει πολύ σε εξοπλισμό ώστε να μπορούμε σε μόλις λίγα λεπτά να κάνουμε πλήρη διάγνωση. Τα πακέτα συντήρησης πλήρους κάλυψης ξεκινούν από 500 ευρώ το χρόνο, ενώ για τριετή συμβόλαια θα λαμβάνετε έκπτωση 17% και για πενταετή 20%. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να φτιάξουμε από κοινού το πακέτο που σας ταιριάζει.
Συντήρηση Φ/Β Σταθμών σε Στερεά Ελλάδα
Άμεση επέμβαση σε περίπτωση βλάβης. Συνεχής παρακολούθηση της εγκατάστασης. Οικονομικά συμβόλαια συντήρησης στα μέτρα σας. Εμπιστευθείτε την επένδυσή σας μόνο σε σοβαρούς επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στο χώρο, γιατί μόνο έτσι θα αποδώσει τα μέγιστα έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο! Καλέστε μας άμεσα για προσφορά. Τιμές από: € 500

Περισσότερα...

Αντλίες θερμότητας
Δείτε την Προσφορά.

Hitachi Yutaki

Αντλια Θερμοτητας Hitachi Yutaki-M RASM-5NE Μεσαίων θερμοκρασιών(60°C) ψύξη & θέρμανση, έως 16 & 16,7kw, Σειρά Yutaki M, Dc inverter, ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ Monoblock
Απόδοση στη ψύξη: 12,9 (4,7 – 16,0)kw/h,
Απόδοση στη θέρμανση: 14,0 (4,8 – 16,7)kw/h,
EER: 4,02 A+++ & COP: 4,71 A+++,
Όρια λειτουργίας: -20°C ~ +60,0°C wb.
Περιλαμβάνει κυκλοφορητή και δοχείο διαστολής.
Χειριστήριο ελέγχου PC-ARFHE
Εγγύηση 3 έτη για τον συμπιεστή και 1 έτος για τα υπόλοιπα μέρη.
Η αντλίες θερμότητας Yutaki της Hitachi αποτελούν την ιδανική λύση για θέρμανση και ψύξη κατοικιών συνδυάζοντας υψηλό βαθμό απόδοσης έως 5.1 COP. Η αντλίες Yutaki, ελέγχουν έξυπνα το υδραυλικό κύκλωμα, αποφασίζουν και προσαρμόζουν τις αποδόσεις τους ανάλογα με τις συνθήκες της εξωτερικής θερμοκρασίας και τις απαιτήσεις του χώρου τη δεδομένη στιγμή (Αντιστάθμιση). Τεχνολογία DC Inverter που εξασφαλίζει τον ακριβή έλεγχο και την υψηλή απόδοση του συστήματος ακόμα και σε πολικές θερμοκρασίες (-20°C). Εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο εως και 70%. Εύκολη εγκατάσταση χωρίς μερεμέτια στο εσωτερικό του σπιτιού. Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.
Αντλίες Θερμότητας   HITACHI Yutaki new
Αντλία Θερμότητας Hitachi Yutaki-M RASM-5NE Τριφ. 14kW(έως150τμ). Θέρμανση και Ψύξη Τεχνολογία DC Inverter έως -20°C εξωτερική. Η μέγιστη θερμοκρασία νερού είναι 60°C. Υψηλό βαθμό απόδοση EER:4.02 A+++ & COP:4.71 A+++ χαμηλό κόστος λειτουργίας. Ιδανική λύση σε ανακαινίσεις ή νέα κατασκευή. Μείωση δαπανών έως και 70%. Τιμή : € 5200

Περισσότερα...

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά
Δείτε την Προσφορά.

Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό

Για εσάς που οι απαιτήσεις σας σε ρεύμα είναι περιορισμένες για το εξοχικό σας και αρκείστε με ένα τυπικό φωτισμό, ένα ψυγείο, την τηλεόραση LCD-LED και μερικές μικροσυσκευές (πχ φορτιστής κινητού, laptop, ραδιοφωνάκι κλπ) σας προτείνουμε αυτό το μικρό αυτόνομο σύστημα.
• Φωτοβολταϊκά πλαίσια: 4 Mono 310Wp (12χρόνια εγγύηση)
• Αντιστροφέας καθαρού ημιτόνου LF COMBI-MPPT 2400W (Εγγύηση 2ετών)
• Ρυθμιστής Φόρτισης ΜPPT Solar 1400W/40A
• Με είσοδο για γεννήτρια σε περίπτωση ανάγκης
• Μπαταρίες 2 Ultracell GEL Αγγλίας 200Ah, 12V
• Βάσεις στήριξης Προφίλ αλουμινίου ALUMIL
• Ηλεκτρολογικό υλικό-Πίνακες AC-DC ΑΒΒ-Schneider
• Πλαστικές Σωληνώσεις Κουβίδης
• Εγκατάσταση σε 1-2 ημέρες.
Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό  1,4kWp 4.5kWh
Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα. Για κατοικίες, εξοχικά, στάβλους, αποθήκες, container που είναι μακρυά από το Δίκτυο της ΔΕΗ, η διασύνδεση κρίνεται οικονομικά ασύμφορη, καθώς και για αυθαίρετα. Το σύστημα έχει δυνατότητα επέκτασης. Αυτονομία με 1τηλεόραση Led, 1ψυγείο μικρό A+ και φώτα οικονομίας 2-5 ημέρες ανάλογα τις καταναλώσεις. Τιμή : € 3500

Περισσότερα...

Net Metering
Δείτε την Προσφορά.

Αυτοπαραγωγή  Net Metering Προσφορά

Το σύστημα 4,96kWp που σας προτείνουμε αποτελείται από: 16 Φωτοβολταικά πάνελ των 310Watt τεχνολογίας Μονοκρυσταλλικού Πυριτίου 4ης γενιάς, υψηλής απόδοσης με εγγυήση προιόντος 15 έτη και απόδοσης 25 έτη. 1 Αντιστροφέα δικτύου 5000Watt με μέγιστη ισχύ απόδοσης 98.2%. Εγγύηση προϊόντος 5 έτη επεκτάσιμη. 1 Πίνακα ΑC/DC αντικεραυνικής προστασίας και ελέγχου VDE, ΕΛΟΤ των οίκων ABB, SIEMENS, HAGER. 1 Σέτ βάσεων για δώμα ή κεραμοσκεπή. ALUMIL από ανοδιωμένο αλουμίνιο και 25ετή εγγύηση. 1 Έκδοση απαραίτητης άδειας από ΔΕΔΔΗΕ. - Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το κόστος καλωδίωσης AC/DC το οποίο θα υπολογιστεί ανάλογα με την εκάστοτε εγκατάσταση. - Η εγκατάσταση και ρύθμιση του εξοπλισμού. - Τα μεταφορικά στον τόπο εγκατάστασης..
Αυτοπαραγωγή  Net Metering 4,96kWp new
Net Metering για μια μέση κατοικία στην Ελλάδα η οποία καταναλώνει κατά μέσο όρο 5500kWh ρεύμα το χρόνο. Για να επιτύχουμε ενεργειακό συμψηφισμό στο σύνολο αυτής της κατανάλωσης μηδενίζοντας το κόστος ηλ. ρεύματος χρειαζόμαστε για τη Στερεά Ελλάδα και Αττική ένα σύστημα 4,96kWp με νότιο προσανατολισμό. Τιμή : € 7500 με το κλειδί στο χέρι!

Περισσότερα...


Όλες οι τιμές είναι με ΦΠΑ. Καλέστε άμεσα για Διαθεσιμότητα!