Ανανεώσιμες

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σχεδιασμός, ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε ενεργειακά έργα Α.Π.Ε με το κλειδί στο χέρι. Διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη αποδόση των χρημάτων σας με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Ξεκάθαρες λύσεις, υψηλή απόδοση, αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής.

Περισσότερα...
 Βιομηχ. Έργα

Αυτοματισμοί- Βιομηχ. Έργα

Ολοκληρωμένες λύσεις αυτοματισμού μονάδων και εκσυγχρονισμού. Πίνακες διανομής, PLC, Inverters, Ιδιοσυσκευές, CNC, Ρομποτικά συστήματα,Υδραυλικά, Πνευματικά, Αισθητήρες. CAD-CAM, 3D. ISO, CE. Αυτοματοποίηση λειτουργίας, καταγραφή/επεξεργασία δεδομένων. Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου. SCADA. Τεχνικός Ασφαλείας.

Περισσότερα...
Ηλεκτρομηχανολογικά

Ηλεκτρομηχανολογικά-Μελέτες

Το Τεχνικό μας Γραφείο με πολύχρονη εμπειρία ειδικεύεται σε σύνθετες ηλεκτρομηχανολογικές κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών, εμπορικών, τουριστικών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Αδειοδότηση, μελέτη, εμπορία, εγκατ., επίβλεψη, τεχνική υποστήριξη και παράδοση με το κλειδί στο χέρι. Θέρμανση, Κλιματισμός, Ψύξη, Φωτισμός, Ανακαίνιση.

Περισσότερα...
Εξοικονόμηση

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Ενεργειακές παρεμβάσεις με εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως Αντλίες Θερμότητος, Λέβητες συμπύκνωσης, Πέλλετ, Led με κύριο μέλημα τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια του πελάτη. Ενεργειακή μελέτη, Πιστοποίηση, Διερεύνηση πιθανής χρηματοδότησης. Προτάσεις και λύσεις ενεργειακής βελτίωσης. Ανάλυση κόστους και αποσβέσεων.

Περισσότερα...

Ενημέρωση

Νέα
rss
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία:

Βιοαέριο / Βιοενέργεια: Γιατί τα χρειαζόμαστε πλέον περισσότερο και από τα φωτοβολταϊκά
Posted by admin - 30/09/23 02:08PM - 0 Comments - - 1/52/53/54/55/5

Αν θέλουμε λύσεις για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς τροφίμων μας, χρειαζόμαστε μονάδες Βιοαερίου. Μήπως έφτασε η ώρα;

(Όσα ακολουθούν παρακάτω προέρχονται από την 14ετή εμπειρία μου στον χώρο των ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα. Στη Βιοενέργεια είμαι Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και για 4 χρόνια εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού οργανισμού που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ στην Ευρώπη, του Bioenergy Europe, με ταυτόχρονη πολύ καλή εικόνα της ελληνικής αγοράς). 

Τι έκαναν οι "κουτόφραγκοι"

Όταν ξεκίνησε η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εξαιρούνται τα μεγάλης κλίμακας υδροηλεκτρικά έργα κλπ), όλες οι σοβαρές χώρες της δυτικής Ευρώπης προέταξαν από την πρώτη στιγμή τις τεχνολογίες της Βιοενέργειας (τότε τη Βιομάζα και το Βιοαέριο). Γιατί το έκαναν αυτό και δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και αιολικών; Επειδή η Βιοενέργεια ουσιαστικά λειτουργεί συνδυαστικά και ένα έργο λύνει περισσότερα προβλήματα:
 
• Καθάρισαν τα δάση τους από "εύφλεκτη πρώτη ύλη" και τη μετέτρεψαν σε καύσιμο μονάδων Βιομάζας = σε θέρμανση ή / ή και ηλεκτρικό ρεύμα
 
• Αντί να πετάνε τα σκουπίδια τους και να ρυπαίνουν, τα συγκέντρωσαν, τα διαχώρισαν και τα μετέτρεψαν σε καύσιμο μονάδων Βιοαερίου (πλέον και Βιομεθανίου ή βιοκαυσίμων) = σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή "πράσινο φυσικό αέριο" και λίπασμα. 
 
• Αντί οι κτηνοτρόφοι τους να έχουν τόσα "απόβλητα προς διαχείριση", τα μετέτρεψαν και αυτοί σε καύσιμα για μονάδες Βιοαερίου = μείωσαν ραγδαία τα κόστη τους + κέρδισαν χρήματα.
 
• Το ίδιο έκαναν και οι αγρότες τους με τα δικά τους υπολείμματα, που έγιναν καύσιμα για Βιομάζα = μείωσαν ραγδαία τα κόστη τους + κέρδισαν χρήματα.
 
• Οι πόλεις, οι μεγάλες εταιρείες, οι παραγωγοί τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ ακολούθησαν και σιγά σιγά οι πόλεις και το περιβάλλον καθάρισαν.
 
• Την ίδια ώρα, αυτή η πράσινη ενέργεια βοήθησε και τα δίκτυα ηλεκτρισμού και θέρμανσης των χωρών αυτών, μιας και η Βιοενέργεια χρησιμοποιεί "καύσιμα" που συγκεντρώνονται τοπικά και η ενέργεια καταναλώνεται επίσης τοπικά = μεγάλες οικονομίες κλίμακας.

 

• Επίσης κάθε δίκτυο ηλεκτρισμού χρειάζεται μονάδες σταθερά παραγόμενης ενέργειας ("μονάδες βάσης" λέγονται). Αυτές είναι: Τα πυρηνικά, το φυσικό αέριο, ο λιγνίτης και το κάρβουνο, η Βιοενέργεια, οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες και η γεωθερμία. Στην πράξη σειρά από χώρες στηρίζοντας τη Βιοενέργεια στήριξαν και τα δίκτυά τους, μειώνοντας τους ρύπους.
 
• Last but not least (που λέμε και εμείς στην Κατερίνη) η Βιοενέργεια δημιουργεί 10 – 15 φορές περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες. Κράτα και το ότι η τεχνολογία για όλα τα παραπάνω είναι συνήθως ευρωπαϊκή = τα λεφτά έμειναν στην Ευρώπη. 
 
Σήμερα η Βιοενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ευρώπη και το 74% της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας του συνόλου των ΑΠΕ (πηγή: Bioenergy Europe, 27.09.2022). Ακριβώς, κατάλαβες καλά. Όλα τα φωτοβολταϊκά, αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα μαζί καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό, το 26%. 

Ελλάδα: Τα κάνουμε όλα ανάποδα και μετά κλαίμε επειδή είχαμε "ανάποδα αποτελέσματα"

Στην Ελλάδα το έργο το καταλάβαμε αλλιώς, ως συνήθως. Ενώ οι ανάγκες της χώρας μας είναι ακριβώς ίδιες με αυτές των Ευρωπαίων, εμείς στην πράξη λειτουργήσαμε εντελώς διαφορετικά:
 
• Προτάξαμε τα φωτοβολταϊκά έργα για τον πολύ κόσμο, δίνοντας τεράστιες αποδόσεις. Για χρόνια πληρώναμε 2 – 3 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ώρα που είχαμε πολύ περισσότερες ώρες παραγωγής! (Όταν κάποια στιγμή το κράτος κατάλαβε πως το σύστημα θα οδηγούνταν σε κατάρρευση και μείωσε τις ταρίφες, χιλιάδες άνθρωποι είπαν πως εξαπατήθηκαν = αντί να γίνει απόσβεση της επένδυσης σε 3 χρόνια, έγινε σε 7...)
 
• Αφήσαμε τα αιολικά για τους μεγάλους παίκτες.
 
• Απλουστεύσαμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να γεμίσουμε τα δίκτυά μας μόνο με μικρά φωτοβολταϊκά και μεγάλα αιολικά έργα, άναρχα (κάποιος ειδικός για τα δίκτυα θα σου πει πόσο κακό είναι αυτό για το δίκτυο μίας χώρας και τι επιπλέον κόστη συνεπάγεται). Πχ στην Ελλάδα καταθέτεις μία αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ και περιμένεις όρους σύνδεσης, που αργούν. Στη Ρουμανία ετοιμάζεις δικιά σου μελέτη με τρεις προτάσεις σύνδεσης και την καταθέτεις στον διαχειριστή του δικτύου. 
 
• Τη Βιομάζα την καταλάβαμε εντελώς λάθος! Με τα δασαρχεία δεν βγαίνει άκρη, ενώ στη χώρα μας προτιμάμε διαχρονικά να καίγονται τα δάση παρά να τα καθαρίζουμε (σε βρίζουν αν πεις να μαζέψεις ό,τι πρέπει να απομακρυνθεί από το δάσος και μετά οι ίδιοι άνθρωποι κλαίνε επειδή "υπήρχε εύφλεκτη ύλη παντού και η φωτιά εξαπλώθηκε). 

• Η Ελλάδα επέτρεψε να... φέρνουμε λύμματα (τηγανέλαια κλπ) από την Ασία και να τα καίμε εδώ σε "μονάδες Βιομάζας", πληρώνοντας μεγάλες ταρίφες για να κουβαλάμε λύμματα από την άλλη άκρη της γης! (Αφού ήταν νόμιμο...)

• Στη χώρα μας ουσιαστικά με σειρά διατάξεων, στρεβλώσεων και δυσκολιών κατέστη αδύνατη η θέρμανση από μονάδες Βιομάζας, για την οποία "σειρά ειδικών απεφάνθη ότι δεν χρειαζόμαστε, επειδή δεν έχουμε αρκετές ώρες κρύου τον χρόνο". (Οι ίδιοι "ειδικοί" ευλόγησαν επί δεκαετίες τη θέρμανση μέσω πετρελαίου και μετά μέσω φυσικού αερίου).  
 
• Ενώ στην Ευρώπη η νομοθεσία σταδιακά προσαρμόστηκε έτσι ώστε να καταστήσει ασύμφορο το πέταγμα των σκουπιδιών στη χωματερή, το πέταγμα των λυμμάτων στα ρέματα κλπ, στην Ελλάδα έχουμε επιτρέψει επί δεκαετίες την ασυδοσία, με αποτέλεσμα να την πληρώνει το φυσικό μας περιβάλλον και οι αγρότες / κτηνοτρόφοι / παραγωγοί τροφίμων να χάνουν χρήματα (και να νιώθουν στην πλειοψηφία τους και "έξυπνοι" επειδή "ξεφορτώθηκαν τα απόβλητά τους").
 
• Καταλήξαμε να έχουμε λίγες μονάδες Βιοαερίου, οι οποίες αντί να έχουν ως πρώτη ύλη τους λύμματα που συλλέγονται δωρεάν (για να αποφύγει ο ρυπαίνων τον περιβαλλοντικό φόρο), συνήθως χρησιμοποιούν υποπροϊόντα και λύμματα που... αγοράζονται! Έχουν γίνει ως και διαγωνισμοί για την πώληση λυμμάτων, παρά το ότι απαγορεύεται επίσημα να πουλάς... λύμματα. Αποτέλεσμα: Ενώ η ταρίφα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τα περισσότερα έργα υπολειτουργούν και δεν βγαίνουν, έχοντας λειτουργικό κόστος πολλαπλάσιο από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά. 
 
• ΥΓ.1. Αντί να κάνουν μονάδες Βιοαερίου με πρώτη ύλη τη λάσπη των βιολογικών καθαρισμών, οι δήμοι πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να την απομακρύνουν. 
 
• ΥΓ.2. Αντί κάθε μας νησί να έχει τη δική του μικρή ή μεγαλύτερη μονάδα Βιοαερίου, για να λύνει τα περιβαλλοντικά του θέματα και να καλύπτει μερικώς τις ενεργειακές του ανάγκες, εμείς προτιμάμε να κουβαλάμε σκουπίδια σε άλλα μέρη / να πετάνε "κρυφά" οι παραγωγοί τροφίμων και οι ξενοδόχοι τα δικά τους / να λειτουργούμε με τοπικές γεννήτριες (και πρόσφατα επιτέλους να φτιάξουμε έργα διασύνδεσης, που έχουν όμως μεγάλο κόστος μεταφοράς ρεύματος.
 
• ΥΓ.3. Τα μεγάλα έργα συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων από τις περιφέρειες και τους αναδόχους θα βοήθησουν φυσικά, όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα και δεν συλλέγουν όλα τα λύμματα / απορρίμματα.
 
• ΥΓ.4. Οι ανάγκες για μονάδες βάσης στην Ελλάδα είναι τεράστιες, ειδικά μετά την αποφασισμένη διακοπή λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη στη Δυτική Ελλάδα.

2023 – 2024 – 2030

Πλέον χρειαζόμαστε τη Βιοενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη μορφή ΑΠΕ! Αν το δούμε καθαρά με βάση το ατομικό συμφέρον, προσωπικά με συμφέρει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Είμαι στον χώρο, κλείνω συμφωνίες κυρίως για αγορές φωτοβολταϊκών έργων (και αναπτύσσω άδειες στη Ρουμανία), όλα καλά. Αν όμως αφήσουμε στην άκρη το στενό / προσωρινό συμφέρον καθενός από εμάς, σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη τη Βιοενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη μορφή ΑΠΕ, ακόμη και από τα φωτοβολταϊκά που συνεχίζουν όλοι να ψάχνουν με μανία (λογικό, έτσι τους έμαθαν τόσα χρόνια). 
 
• Οι κτηνοτρόφοι μας παραπονιούνται για τα μεγάλα τους κόστη. Ψάχνουν για λύσεις στα περιβαλλοντικά τους θέματα και συνεχίζουν είτε να παρανομούν, είτε να "λειτουργούν στα όρια" για να λύσουν τα προβλήματά τους. Οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό έχουν μονάδες Βιοαερίου (καθένας μόνος ή αρκετοί μαζί) και έχουν έτσι: Μηδέν κόστος ρεύματος, μηδέν περιβαλλοντικά προβλήματα και κόστος διαχείρισής τους, δωρεάν λίπασμα, έσοδα από την πώληση του ρεύματος + δωρεάν θέρμανση, στην πόρτα τους. Αν θέλουμε οι δικοί μας κτηνοτρόφοι και κοτοπουλάδες να τους ανταγωνιστούν / απλά να σταθούν στον χώρο, πόσο ακόμη θα περιμένουμε μέχρι να τους δώσουμε τα κίνητρα για να στραφούν προς το Βιοαέριο; 
 
• Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους αγρότες μας, που πιστεύουν πως θάβοντας τα υπολείμματά τους κερδίζουν περισσότερα από το να τα μετατρέψουν σε "καύσιμο" έργων Βιομάζας. 
 
• Οι παραγωγοί τροφίμων κλπ έχουν φτιάξει βιολογικούς καθαρισμούς με μεγάλο κόστος λειτουργίας και συνήθως (αν ξέρεις τα πράγματα από μέσα) πάλι δεν έλυσαν το πρόβλημά τους. Δίνουν απόβλητα και υπολείμματα για λιπάσματα, αντί να τα μετατρέψουν σε τεράστια πηγή εσόδων (όπως και οι κτηνοτρόφοι).
 
• Όλα τα παραπάνω γεννάνε κόστη που σήμερα πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Αν αυτά δεν μειωθούν πχ με επένδυση στο Βιοαέριο, δεν θα πέσουν οι τιμές μαγικά, "επειδή έτσι θα το θέλαμε".
 
• Οι περισσότεροι δήμοι μας κόβουν κλαδιά και τα πετάνε (!), πληρώνουν για να τους πάρουν τη λάσπη των βιολογικών τους καθαρισμών και στέλνουν τα απορρίμματά τους μακριά, με κόστος που είναι πολύ μεγάλο. Τα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης / εξοικονόμησης χρημάτων, ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας είναι τεράστια....
 
• Τα δάση μας χρειάζονται καθαρισμό! Κάθε χρόνο! Περισυλλογή από ό,τι δεν χρειάζεται, με επίβλεψη και καθοδήγηση των δασαρχείων, όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο! Αυτό θα μειώσει ραγδαία τον κίνδυνο πυρκαγιών και θα μειώσει τη δυνατότητα των εμπρηστών να προξενούν μεγάλες καταστροφές! Και ναι, είναι οικολογική αυτή η διαδικασία, συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες, με εξαιρετικά αποτελέσματα! (Κανείς δεν είπε να μπουν μέσα άναρχα τα μηχανήματα και να κόψουν δέντρα κλπ). 
 
• Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατευθύνεται με γοργά βήματα προς τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων (δεν θα κρίνω εγώ αν αυτό είναι σωστό, είναι ειλημμένη απόφαση), ενώ ταυτόχρονα θέλει να επιταχύνει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια περισσότερες λύσεις για σταθερή ροή ρεύματος 24 ώρες τη μέρα, κάτι που δεν εξασφαλίζουν φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, ούτε οι μπαταρίες. Εκτός από τις σημαντικές και αναγκαίες επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου (που εισάγουμε), θα χρειαστεί και Βιοενέργεια!
 
• Και ο τουρισμός μας χρειάζεται λύσεις Βιοενέργειας, για φθηνό ζεστό νερό στα ξενοδοχεία μας και προστασία του περιβάλλοντος (που συνεχίζουμε να ρυπαίνουμε κάθε χρόνο). Πουλάμε περιβάλλον και φύση, δεν μπορούμε να έχουμε έστω και το ελάχιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα!
 
• Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, να υπενθυμίσω κάτι που δεν αναφέρει σχεδόν κανένας όταν μιλάει για προσέγγιση ξένων επενδύσεων (είτε γιατί δεν το ξέρει, είτε γιατί νομίζει ότι δεν έχει σημασία): Κάθε σοβαρή νέα παραγωγική επένδυση ξεκινάει από τις λύσεις που θα βρει για τα απορρίμματα / λύματά της. Προσωπικά ξέρω 10+ περιπτώσεις που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της καταστασης που επικρατεί στο θέμα του Βιοαερίου και της σε γενικές γραμμές "μικρής σημασίας" που του έχει δοθεί. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες άλλες περίπτωσεις που δεν ξέρω (αν και δεν είμαι σίγουρος πως θέλουμε όντως επενδύσεις στην Ελλάδα... μιας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διώξουμε κάθε τολμηρό επενδυτή εκτός τουρισμού, ακινήτων και ενέργειας).
 
• Ακούω / διαβάζω πάρα πολλούς που μιλούν για τις μπαταρίες και τη σημασία τους για τα δίκτυά μας κλπ, για να αποθηκευθεί τμήμα από τις 1.500 ώρες ετήσιας παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού έργου, ή τις 2.500 – 3.000 ώρες ενός αιολικού. Σκέψου ότι το δίκτυό μας θα έχει πολλαπλάσια ωφέλεια, με χαμηλότερο κόστος, όταν θα απορροφήσει 7.500 – 8.300 ώρες σταθερής παραγωγής, χωρίς εκπλήξεις, με 100% προβλεψιμότητα. Μόνο το υδρογόνο, στο μέλλον, μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο / περισσότερο σημαντικό.
 
• Και μία σημαντική λεπτομέρεια, για να προλάβω όλους αυτούς που θα φοβηθούν ότι αν γίνουν έργα Βιοενέργειας, "θα χαθεί χώρος στο δίκτυο για να συνδέσουμε περισσότερα φωτοβολταϊκά". Πρώτα από όλα, με μόλις 200 MW Βιοαερίου θα αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Επίσης πλέον υπάρχουν τόσες πολλές υποκατηγορίες της Βιοενέργειας (Βιομεθάνιο, Βιοdiesel, Βιοκαύσιμα κλπ), που δεν είναι αναγκαίο να παραχθεί ρεύμα και να στερηθούμε από μερικά ακόμη "500άρια". Το Βιομεθάνιο θα διοχετευθεί απευθείας στους αγωγούς φυσικού αερίου, τα βιοκαύσιμα θα έχουν άλλα logistics κλπ.
 
Χρειαζόμαστε επειγόντως τη Βιοενέργεια, για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους. Θέλουμε να ακολουθήσουμε επιτέλους τις σωστές πρακτικές της Δύσης;

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία 30 – 40 χρόνια. Δεν "ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα", ούτε μιλάμε για κάτι καινοτομικό. Η συζήτηση &alp


print

Ειδικές Προσφορές

Συντήρηση Φ/Β
Δείτε την Προσφορά.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Αναλαμβάνουμε την πλήρη συντήρηση του Φωτοβολταικού σας πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας για μέγιστες αποδόσεις. Τεχνογνωσία, Εμπειρία, Οργάνωση, Ποιότητα, Ταχύτητα, Οικονομία, Εγγύηση, Αξιοπιστία για 100% αποφυγή απώλειας κερδών. Έχουμε επενδύσει πολύ σε εξοπλισμό ώστε να μπορούμε σε μόλις λίγα λεπτά να κάνουμε πλήρη διάγνωση. Τα πακέτα συντήρησης πλήρους κάλυψης ξεκινούν από 500 ευρώ το χρόνο, ενώ για τριετή συμβόλαια θα λαμβάνετε έκπτωση 17% και για πενταετή 20%. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να φτιάξουμε από κοινού το πακέτο που σας ταιριάζει.
Συντήρηση Φ/Β Σταθμών σε Στερεά Ελλάδα
Άμεση επέμβαση σε περίπτωση βλάβης. Συνεχής παρακολούθηση της εγκατάστασης. Οικονομικά συμβόλαια συντήρησης στα μέτρα σας. Εμπιστευθείτε την επένδυσή σας μόνο σε σοβαρούς επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στο χώρο, γιατί μόνο έτσι θα αποδώσει τα μέγιστα έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο! Καλέστε μας άμεσα για προσφορά. Τιμές από: € 500

Περισσότερα...

Αντλίες θερμότητας
Δείτε την Προσφορά.

Hitachi Yutaki

Αντλια Θερμοτητας Hitachi Yutaki-M RASM-5NE Μεσαίων θερμοκρασιών(60°C) ψύξη & θέρμανση, έως 16 & 16,7kw, Σειρά Yutaki M, Dc inverter, ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ Monoblock
Απόδοση στη ψύξη: 12,9 (4,7 – 16,0)kw/h,
Απόδοση στη θέρμανση: 14,0 (4,8 – 16,7)kw/h,
EER: 4,02 A+++ & COP: 4,71 A+++,
Όρια λειτουργίας: -20°C ~ +60,0°C wb.
Περιλαμβάνει κυκλοφορητή και δοχείο διαστολής.
Χειριστήριο ελέγχου PC-ARFHE
Εγγύηση 3 έτη για τον συμπιεστή και 1 έτος για τα υπόλοιπα μέρη.
Η αντλίες θερμότητας Yutaki της Hitachi αποτελούν την ιδανική λύση για θέρμανση και ψύξη κατοικιών συνδυάζοντας υψηλό βαθμό απόδοσης έως 5.1 COP. Η αντλίες Yutaki, ελέγχουν έξυπνα το υδραυλικό κύκλωμα, αποφασίζουν και προσαρμόζουν τις αποδόσεις τους ανάλογα με τις συνθήκες της εξωτερικής θερμοκρασίας και τις απαιτήσεις του χώρου τη δεδομένη στιγμή (Αντιστάθμιση). Τεχνολογία DC Inverter που εξασφαλίζει τον ακριβή έλεγχο και την υψηλή απόδοση του συστήματος ακόμα και σε πολικές θερμοκρασίες (-20°C). Εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο εως και 70%. Εύκολη εγκατάσταση χωρίς μερεμέτια στο εσωτερικό του σπιτιού. Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.
Αντλίες Θερμότητας   HITACHI Yutaki new
Αντλία Θερμότητας Hitachi Yutaki-M RASM-5NE Τριφ. 14kW(έως150τμ). Θέρμανση και Ψύξη Τεχνολογία DC Inverter έως -20°C εξωτερική. Η μέγιστη θερμοκρασία νερού είναι 60°C. Υψηλό βαθμό απόδοση EER:4.02 A+++ & COP:4.71 A+++ χαμηλό κόστος λειτουργίας. Ιδανική λύση σε ανακαινίσεις ή νέα κατασκευή. Μείωση δαπανών έως και 70%. Τιμή : € 5200

Περισσότερα...

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά
Δείτε την Προσφορά.

Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό

Για εσάς που οι απαιτήσεις σας σε ρεύμα είναι περιορισμένες για το εξοχικό σας και αρκείστε με ένα τυπικό φωτισμό, ένα ψυγείο, την τηλεόραση LCD-LED και μερικές μικροσυσκευές (πχ φορτιστής κινητού, laptop, ραδιοφωνάκι κλπ) σας προτείνουμε αυτό το μικρό αυτόνομο σύστημα.
• Φωτοβολταϊκά πλαίσια: 4 Mono 310Wp (12χρόνια εγγύηση)
• Αντιστροφέας καθαρού ημιτόνου LF COMBI-MPPT 2400W (Εγγύηση 2ετών)
• Ρυθμιστής Φόρτισης ΜPPT Solar 1400W/40A
• Με είσοδο για γεννήτρια σε περίπτωση ανάγκης
• Μπαταρίες 2 Ultracell GEL Αγγλίας 200Ah, 12V
• Βάσεις στήριξης Προφίλ αλουμινίου ALUMIL
• Ηλεκτρολογικό υλικό-Πίνακες AC-DC ΑΒΒ-Schneider
• Πλαστικές Σωληνώσεις Κουβίδης
• Εγκατάσταση σε 1-2 ημέρες.
Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό  1,4kWp 4.5kWh
Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα. Για κατοικίες, εξοχικά, στάβλους, αποθήκες, container που είναι μακρυά από το Δίκτυο της ΔΕΗ, η διασύνδεση κρίνεται οικονομικά ασύμφορη, καθώς και για αυθαίρετα. Το σύστημα έχει δυνατότητα επέκτασης. Αυτονομία με 1τηλεόραση Led, 1ψυγείο μικρό A+ και φώτα οικονομίας 2-5 ημέρες ανάλογα τις καταναλώσεις. Τιμή : € 3500

Περισσότερα...

Net Metering
Δείτε την Προσφορά.

Αυτοπαραγωγή  Net Metering Προσφορά

Το σύστημα 4,96kWp που σας προτείνουμε αποτελείται από: 16 Φωτοβολταικά πάνελ των 310Watt τεχνολογίας Μονοκρυσταλλικού Πυριτίου 4ης γενιάς, υψηλής απόδοσης με εγγυήση προιόντος 15 έτη και απόδοσης 25 έτη. 1 Αντιστροφέα δικτύου 5000Watt με μέγιστη ισχύ απόδοσης 98.2%. Εγγύηση προϊόντος 5 έτη επεκτάσιμη. 1 Πίνακα ΑC/DC αντικεραυνικής προστασίας και ελέγχου VDE, ΕΛΟΤ των οίκων ABB, SIEMENS, HAGER. 1 Σέτ βάσεων για δώμα ή κεραμοσκεπή. ALUMIL από ανοδιωμένο αλουμίνιο και 25ετή εγγύηση. 1 Έκδοση απαραίτητης άδειας από ΔΕΔΔΗΕ. - Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το κόστος καλωδίωσης AC/DC το οποίο θα υπολογιστεί ανάλογα με την εκάστοτε εγκατάσταση. - Η εγκατάσταση και ρύθμιση του εξοπλισμού. - Τα μεταφορικά στον τόπο εγκατάστασης..
Αυτοπαραγωγή  Net Metering 4,96kWp new
Net Metering για μια μέση κατοικία στην Ελλάδα η οποία καταναλώνει κατά μέσο όρο 5500kWh ρεύμα το χρόνο. Για να επιτύχουμε ενεργειακό συμψηφισμό στο σύνολο αυτής της κατανάλωσης μηδενίζοντας το κόστος ηλ. ρεύματος χρειαζόμαστε για τη Στερεά Ελλάδα και Αττική ένα σύστημα 4,96kWp με νότιο προσανατολισμό. Τιμή : € 7500 με το κλειδί στο χέρι!

Περισσότερα...


Όλες οι τιμές είναι με ΦΠΑ. Καλέστε άμεσα για Διαθεσιμότητα!