Στους ιδιοκτήτες «μικρών» φωτοβολταϊκών στο δίκτυο διανομής βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες η ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις για την επαναρρύθμιση των διακοπτών των συστημάτων.
Η σχετική επιστολή εστάλη από τον Διαχειριστή μέσω της εφαρμογής για παραγωγούς ΑΠΕ που διαθέτει, ενώ σε αυτήν δίνονται οι νέες ρυθμίσεις που θα πρέπει να επιβληθούν.
Όπως έχει γράψει το energypress, η επαναρρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι διακόπτες των «μικρών» φωτοβολταϊκών στο ΕΔΔΗΕ έχουν υψηλή ευαισθησία στις μεταβολές της τάσης, με συνέπεια όταν συμβαίνουν τέτοια παροδικά φαινόμενα, να είναι πιθανό να «χαθεί» απότομα ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο αποκεντρωμένης παραγωγής. Επομένως, καθώς πλέον ένα μεγάλο portfolio ΑΠΕ βρίσκεται βρίσκεται εγκατεστημένο στο δίκτυο διανομής, τις περιόδους χαμηλού φορτίου υπάρχει μείζων κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος.
Για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο μπλακάουτ, το ΥΠΕΝ συμπεριέλαβε στο πρόσφατο νομοσχέδιό του την παρέμβαση στους διακόπτες των μικρών συστημάτων. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο (123), η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει όλα τα εμπορικά φωτοβολταϊκά, καθώς και τα συστήματα αυτοπαραγωγής µε ισχύ άνω των 100 κιλοβάτ και, ειδικά στα Μη Διασυνδεδεµένα Νησιά, άνω των 20 κιλοβάτ.
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, η επαναρρύθμιση θα πρέπει να γίνει εντός τριμήνου από την έκδοση των σχετικών οδηγιών από τον Διαχειριστή, κάτι που σημαίνει πως η προθεσμία εκπνέει στα μέσα Αυγούστου. Αν ένας ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού δεν θα προχωρήσει έως τότε στην παρέμβαση, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ θα απενεργοποιήσει τη σύνδεση του έργου.
Για την ακρίβεια, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, εκτός από την επαναρρύθμιση των διακοπτών, οι παραγωγοί και αυτοκαταναλωτές θα πρέπει να καταχωρίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ τις υφιστάμενες και τις νέες ρυθμίσεις προστασίας, καθώς και να συνυποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση ηλεκτρονικά υπογεγραμμένη από μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας, με την οποία θα δηλώνονται οι ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν κίνητρο να επαναρρυθμίσουν τους διακόπτες, αφού μεγαλύτερη «ανοχή» στις μεταβολές τάσης σημαίνει πως οι μονάδες τους δεν θα αποσυνδέονται χωρίς ουσιαστικά λόγο από το δίκτυο, με συνέπεια να μην χάνουν έσοδα. Επίσης, η διαδικασία είναι απλή και ο τεχνικός δεν θα χρειαστεί λίγα λεπτά για την επαναρρύθμιση, όταν θα επισκεφθεί το πάρκο.
ENERGYPRESS.GR